"OGLEDALO BUDUĆNOSTI"

        Pružanje dodatne podrške deci sa posebnim obrazovnim potrebama bio je cilj projekta „Ogledalo budućnosti“. Delatnosti putem kojih se realizovao cilj i zadaci bile su kulturno edukativnog karaktera. Realizovali smo niz radionica, poseta određenim kulturnim ustanovama i aktuelnim dešavanjima. U ovom projektu učestvovalo je desetoro dece i dva voditelja. Radionice su realizovane u prostorijama OŠ ,,14.oktobar“ i na Adi Ciganliji. Posetili smo nekoliko muzeja i prisustovali jednoj predstavi i jednom delu-operi.

        Mi, kao autori i voditelji projekta, možemo zaključiti da je bilo veliko uživanje i privilegija raditi sa decom, biti drug u igri, problemu, stvaralaštvu.Takođe, možemo biti zadovoljni u pogledu ostvarenosti glavnog cilja Projekta: pružanju dodatne podrške deci sa posebnim obrazovnim potrebama i uklapanje u grupu sa decom koja posebnih potreba nemaju.

         U ovom Izveštaju daće se kratak prikaz svih realizovanih aktivnosti u okviru kojih će biti i zapažanja dece, koja predstavljaju najvredniju povratnu informaciju o kvalitetu ovog projekta.

Učesnici u projektu:

Učenici: Miloš Varničić, Zorana Živković, Violeta Uzur, Tamara Milovanović, Uroš Stepanović, Tamara Nikolić, Vukašin Rajović, Jelena Vesović 

Voditelji: Marija Vujošević, pedagog, Slađana Bajčić, nastavnik i bibliotekar


Radionica 1               

 

Naziv radionice: ,,Šest šešira“                                                        

Vrsta: psiholosko- pedagoška/kreativna radionica

Datum i vreme realizacije:13. april,

Cilj: Podsticanje kreativnosti kod dece, smišljanje novih ideja, podsticanje saradnje, povećavanje inovativnosti kod dece, unapređivanje komunikacije i timskog rada, razvoj kritičkog mišljenja.

Sadržaj:

Šest šešira za razmišljanje je tehnika razmišljanja u psihologiji koju je osmislio britanski psiholog dr Edvard de Bono. Ova tehnika ima za cilj uočavanje mogućnosti da se sve može posmatrati iz više uglova i da, iako smo naučili da stvari, pojave, probleme, posmatramo na jedan način, možemo uspeti da vidimo stvari i iz drugog ugla. Pomoću Šest šešira može se: unapređivati timski rad i komunikacija među članovima tima, učiti kritičko i analitičko mišljenje, podeliti mišljenje na šest načina, različito misliti.

Učesnici se dele u grupe i svaka grupa dobija šešir od kojih svaki predstavlja određeni tip razmišljanja. Svi dobiju istu temu za razmišljanje. Tema koju smo mi izabrali, vodeći se time da je svima poznata, jeste ljubav.Učesnici su temi ljubav pristupili u skladu sa simbolikom šešira koji im je dodeljen.

Beli šešir-neutralan, samo ga činjenice interesuju. Koncenriše se na podatke, činjenice i informacije kojima raspolaže. Osoba kojoj je dodeljena bela boja mora da zaboravi na predloge, argumente i sugestije i da se koncentriše na to koje su informacije potrebne i raspoložive i na koji način se do njih može doći.

Crveni šešir-jake emocije, ne oseća potrebu za pravdanjem. Koncetriše se na svoja osećanja i predosećaje kada razmišlja o problemu i iznosi ih bez mnogo razmišljanja.

Crni šešir — oprezan, posmatra negativne strane, kritičan. Koncentriše se na rizike i negativne posledice, zagovara oprez i ističe sve što se ne može rešiti.

Žuti šešir — pozitivan karakter, optimista, pun nade, posmatra pozitivne strane, konstruktivan karakter, vidi samo najbolje.

Zeleni šešir — kreativnost, nove ideje, novi način sagledavanja stvari, olakšava promene. Razmišlja kreativno, o mogućem napretku, o idejama koje mogu proizaći jedna iz druge, postavlja pitanje: „Da li se ovo može objasniti/napraviti/razumeti na bilo koji drugi način?“

Plavi šešir – objedinjuje karaktere ostalih, ukazuje na nedostatke, na ono što je suvišno, na ono što je korisno da bi se izveli zaključci. Posmatra sa strane. To je osoba koja razmatra proces razmišljanja i kontroliše rad grupe.

Posle 25 minuta svaka grupa iznosila je razmišljanje prema određenoj temi, zasnovan na simbolici šešira koji joj je dodeljen. Grupa kojoj je dodeljen plavi šešir na osnovu odgovora koje su dale ostale grupe, sačinjava teze na osnovu simbolike plavog šešira.


Radionica 2    

Naziv radionice: ,,Da to sam ja, tra la la“                                                        

Vrsta : muzičko- obrazovna radionica

Datum i vreme realizacije: 25. maj, 13h

Cilj: Pružanje i unapređivanje znanja o muzičarima određenih epoha

Sadržaj:

Deca su na razne načine prezentovala određene muzičare -pripremom teksta o određenoj ličnosti, pevanjem određene pesme od izabranog muzičara i li maskiranjem u određenog muzičara.

Prilozi:Radionica 3

Datum i vreme realizacije: 24.septembar, 20-21h

Poseta- Narodno pozorište

Opera ,, Plašt"

Cilj:Upoznavanje sa muzičkim delom –opera.

Sadržaj: Učenici su prvi put posetili Narodno pozorište i oduševljenje je bilo ogromno. S obzirom da ova deca su iz male sredine, većina nema priliku da prisustvuje ovakvom događaju. Bio je i to prvi susret sa operom. Sa velikom pažnjom i oduševljenjem ova deca su uživala u izvanrednom spektaklu i verujemo da će ove trenutke uvek pamtiti. Izvođena je Pučinijeva opera „Plašt“.


Radionica 4

Poseta muzeja: Etnografski muzej

Datum i vreme realizacije: 24.septembar, 16.00 – 18.00

Cilj: Upoznavanje učenika sa običajima i kulturom življenja na našim prostorima.

Sadržaj: Posetili smo izložbu koja predstavlja stalnu postavku u Etnografskom muzeju -tradicionalna kultura Srba u XIX veku na kojoj su deca videla kako su se tadašnji stanovnici oblačili,gde su živeli i kako su živeli.

Takođe bila je u toku i izložba ćilima dobijenih tkanjem. Deca su saznala šta je korišćeno za pravljenje ćilima, kako je taj proces tekao,na čemu i kako se tkalo.

Interesantn je bilo pogledati i istoriju i razvoj lutke.

Nakon muzeja, učenike smo odveli u Mek Donalds što je ovoj deci bilo posebno uživanje, a, i bili su veoma gladni nakon napornog, ali i srećnog dana.

Radionica 5                    

Naziv: Teatralizovana ključaonica

Vrsta: Dramska/kreativna

Cilj: Igre dramskog oslobađanja (drama pokret). Upoznavanje dece sa osnovnim pojmovima dramaturgije. Podsticanje dečjih kapaciteta za glumu i dramsko stvaralaštvo. Izražavanje potreba, emocija, stanja, putem verbalne i neverbalne komunikacije. Oslobađanje potisnutih strahova, negativne energije kroz uloge.

Sadržaj: Dramska radionica se sastojala iz tri aktivnosti: brzalice, ogledalo, aktivacija.

Svaka brzalica se izgovara tri puta sa preprekom (jezik dole, zapušen nos...), a četvrti put izgovara se bez prepreke, što izražajnije. Primeri brzalica sa preprekama:

    1. Rsom srzni rukom vrzni ljudski rsu (jezik dole).
    2. Crvena krvca iz srca vrca (jezik gore)
    3. Petar plete Petru plot su tri pruta po triput brzo pleti Petre plot su tri pruta po triput (jezik napolje)
    4. Nije mi do medenjaka (zapušen nos)
    5. Paja pije bipovo pivo (kroz zube)

Brzalice služe za razgibavanje vilice i artikulaciju, da bismo govorili jasno i razgovetno bez gubljenja zadnjih slogova.

            Ogledalo je vežba koncentracije, odvija se u paru. Osoba koja pokazuje ogledalo mora izvoditi radnju sporo, da bi partner mogao da prati i radi isto što i on. Poželjno bi bilo da „ogledalo“ bude neka radnja koja ima dosta detalja (npr. šminkanje), a ne statična (gledanje TV).

            Aktivacija je vežba koncentracije i mašte, početnička vežba u kojoj učesnici mogu da budu neko drugi. Takođe je izvode dve osobe, osoba koja nameće priču i osoba koja je prihvata. U toku vežbe tj. aktivacije mora doći do verbalnog sukoba tj. promene stanja obe osobe. Dok se izvodi aktivacija učesnici moraju u potpunosti biti usredsređeni na lik koji donose (kako hoda, govori, da li ima neku specifičnu osobinu). Vežba se zasniva na hoću/neću, može/ne može, daj/ne dam. Veoma je bitno koliko su osobe koje rade vežbu maštovite. Takođe, kroz ovu vežbu se može videti na koji način deca razmišljaju, šta je njima interesantno, šta ih privlači. Treba ih ohrabriti da kažu šta god žele i donesu bilo koju priču, a najvažnije je da maštaju.

Radionica  6

Naziv radionice - Vajarska radionica „Naš čarobni grad“

Vrsta- umetnička, vajarska radionica

Datum i vreme- 15. septembar 2011, jedan čas u međusmeni

Cilj radionice: Stvaranje nečeg zajedničkog, u čemu svaki učenik ima svoj udeo. Zajednički grad simbolizuje njihovu grupu, jedinstvo grupe i povezanost svih članova grupe. Razvijanje umetničkih i kreativnih sposobnosti.

Sadržaj:

Učesnici radionice su na ravnoj drvenoj površini koju su pri tom pripremili i obojili, postavljali svako svoju građevinu i tako stvorili od gline zajednički grad. Učenici su uživali u zajedničkom stvaranju i postojanju zajedničkog dela.

Radionica 7

Naziv: Poseta dečjem pozorištu „Boško Buha“

Datum i vreme realizacije: 1.oktobar

Cilj: kreativno-edukativni razvoj učenika

Sadržaj: Učenici su u pratnji voditelja odgledali predstavu za decu „Petar Pan“. Deca su zadovoljna predstavom, a posebno glumačkom ekipom. Cilj radionice je ostvaren.

Radionica 8

Naziv radionice: Poseta Narodnog muzeja – Stalna postavka i aktuelne izložbe

Datum i vreme realizacije: 1.oktobar 2011.

Cilj: Upoznavanje učenika sa kulturom i istorijom našeg naroda

Sadržaj: U postavci muzeja je bila stalna postavka kostima glumaca Narodnog pozorišta i određeni predmeti korišćeni tokom predstava, opera ili baleta. Kustos je sproveo decu učenike kroz muzej.

*Iako je bilo predviđeno, ovog puta nismo otišli u restoran Mek Donalds, jer zbog organizacije prevoza nismo za to imali dovoljno vremena.

Radionica  9

Naziv radionice: „Bujica ludosti iz moga pera“

Vrsta radionice: radionica kreativnog pisanja

Datum realizacije: 28.septembar 2011.

Mesto realizacije: Ada Ciganlija

Cilj: Upoznavanje sa veštinom kreativnog pisanja. Oslobađanje i osnaživanje ličnosti kroz pisanu reč.

Sadržaj: Učenici u pratnji pedagoga i nastavnice srpskog jezika otišli su na Adu. Bilo je toplo sunčano predvečerje. Učenici su seli na klupe ili šljunak. Nastavnica im je podelila papire svako od njih je pisao na papiru svoje omiljene reči, ili reči koje su predstavljale nešto što im mnogo znači u životu. nakon toga svako je sastavio pesmu od reči koje je nabrojao.

Druga vežba: Učenici rade u parovima. Jedan učenik napiše jednu reč, potom da papir svom drugu koji napiše drugu reč, i tako sve vreme. Učenici dobiju tekst koji često izgleda besmisleno, ali je simpatičan i izazove smeh i opusti sve učesnike. Na ovaj način učenik može da oslobodi veštinu pisanja i izbaci neku svoju misao ili problem.

Radionica  10

Naziv radionice: „ Magične formule našeg prijateljstva“

Vrsta radionice : Sumiranje aktivnosti projekta

Cilj: Sumiranje aktivnosti projekta

Mesto: Mali prostor u školi

Sadržaj: Učesnici projekta su se okupili i razgovarali o zadovoljstvu u radu u radionicama. Postavljena je izložba fotografija i produkata rada ( pesme, radovi u glini).


Komentar učenika je da ih je ovaj projekat zbližio, da su se naučili da budu jedinstveni bez obzira koje su nacinalnosti, vere, kakvog su socijalnog staleža ili imaju li neki zdravstveni problem. Mnogo toga su naučili, videli, shvatili i najviše od svega uživali. Ovakvih aktivnosti trebalo bi da bude mnogo više.

Komentar voditelja radionica: Zadovoljni smo ostvarenošću projekta i realizacijom radionica. Dobit je obostrana. Dobit je imala i škola- kupili smo interesantne knjige koje su sami učesnici birali i koje će stajati u školskoj biblioteci, na posebnoj polici.

Umesto jednog odlaska u Mek Donalds i slatkiša za završnu radionicu, u dogovoru sa učesnicima, kupili smo fotoaparat koji će služiti u svrhe fotografisanja novih aktivnosti vezanih za kreativno- edukativni rad učenika i inkluzivne radionice.

Naišli smo na veliku podršku škole i predmetnih nastavnika.

Problemi i prepreke: Kasnili smo sa nekim aktivnostima iz objektivnih razloga, kao i usklađenosti termina svih učesnika. Većih prepreka i problema nije bilo.

                                                                          

                                                                                U Bariču, 9.decembra 2011.godine

                                                                               Voditelji radionica: Slađana Bajčić i Marija Vujošević

                                                                               VD direktora škole- Željena Vasković


Logo_skole.png